26/5/11

L’equilibri serbi

Just el dia en que l’informe del Tribunal especial per a l’Antiga Iugoslàvia qualificava d’insuficients els esforços que estava fent Sèrbia per detenir Radko Mladic, la major obligació internacional del país balcànic, va i el detenen sense que oposi resistència. Per molt que un comunicat posterior del tribunal hagi reconegut el treball de les autoritats Sèrbies, la paradoxa del cas clama al cel.
La detenció de Mladic és un afer polític europeu de primera magnitud: Primer per pacificar les comunitats Sèrbia i musulmana del país, un tema encara pendent i que, amb el militar fugit, era impossible. I segon per encetar una nova pàgina en les relacions entre la Unió Europea i Sèrbia.
I no em refereixo exclusivament a l’entrada de Sèrbia a la UE.
No són només el genocidi i crims contra la humanitat d’Srebrenica i Sarajevo, és el galdós paper amb que va deixar l’exèrcit holandès, encarregat de custodiar la ciutat on Mladic va assassinar 8000 persones. La Unió Europea no passarà pàgina fins no veure’l condemnat. Això si no adopta la mateixa actitud destructiva davant del tribunal que Milosevic.
Radko Mladic ha estat detingut, però les relacions internacionals de Sèrbia continuen en la corda fluixa. A ningú li convé que la corda es trenqui.

Dit a El Món a RAC 1 el 27 de Maig de 2011