24/2/11

Temps de compromisos

Sense compromís la cultura és una capsa buida. Sotmetre-la exclusivament al plaer estètic o al gaudi elitista és propi de pobles decadents, submisos. Josep Mª Huertas Claveria, periodista i mestre de periodistes, va assumir el compromís amb el seu temps i s’hi va dedicar amb cos i ment fins el darrer minut de vida. Ara el Palau Robert el recorda amb una sintètica, però convincent, exposició. El compromís ètic i professional de Huertas va donar veu a moltes persones anònimes que, per si soles, mai no haurien pogut denunciar les injustícies socials a les que el poder, autoritari o no, les havia condemnat. A la inauguració, amb l’alcalde Hereu i l’expresident Pujol, es veia un punt d’incomoditat en alguns rostres. Més que veus institucionals els protagonistes haurien d’haver estat veïns, companys de redaccions, deixebles, contactes i gent sense nom fins que Huertas els el va retornar.
El compromís amb les paraules ha fet que Màrius Serra creï el país de Verbàlia, república dels verbívors. Demà es clou el termini per desxifrar el Gran Enigma de Verbàlia plantejat al llibre sobre joc verbal Verbàlia 2.0 (Empúries), i el dia 9, a Luz de Gas, festejarà la primera Diada del país de Verbàlia amb en Xavier Folch i en Joaquim Mª Puyal. Llavors es farà pública la solució, el nom de qui hagi guanyat els 10 anys de lectura gratuïta que hi ha de premi, es presentarà la moneda del país dels verbívors i es nomenarà conseller d’economia de Verbàlia.
Després d’això ja només queda comprometre’s amb la poesia, que és el que fa Viena Edicions reeditant uns obra mestra del segle XX, els ‘Quatre quartets’ de T.S. Eliot, amb versió revisada d’Àlex Susanna i el pròleg que hi havia escrit Jaime Gil de Biedma.