17/2/11

Força valenciana

Malgrat la crisi, la incògnita del digital i l’anorreament institucional de la llengua, a València les iniciatives editorials sorgeixen constantment i sense defallir i, el millor de tot, és que moltes es consoliden trencant l’estretor del seu restringit mercat fins ocupar llocs capdavanters a tot el domini lingüístic. Aquest és el cas de Bromera, que enguany commemora els seus primers 25 anys. L’editorial que Josep Gregori va engegar modestament a Alzira és avui un dels segells independents en català més importants. Des de fa unes setmanes, el també alzireny Joan Llinares, ex director del Consorci del Palau de la Música Catalana, n’és el seu director gerent, mentre que Gregori passa a presidir el grup.
Bromera ha crescut i s’ha diversificat, i calia redimensionar l’estructura directiva per afrontar els nous temps. I com que el mercat no s’atura, la seva emblemàtica col•lecció de narrativa, l’Eclèctica, incorpora a dos dels autors italians més llegits: Andrea Camilleri, de qui publiquen ‘La triple vida de Michele Sparacino’ i Erri de Luca, que debuta en valencià amb ‘El pes de la papallona’.
També es consolida és ‘La lluna en un cove’, (www.lallunaenuncove.cat) una publicació mensual feta a Ontinyent (Vall d'Albaida), que publica relats de ficció. Han arribat al número 25, són dos anys ininterromputs, i creixen. De la modèstia dels primers números a les magnífiques 116 pàgines del darrer, mostren una clara voluntat de treballar per la llengua des de la indústria i abandonant la resistència. Fa poc han creat ‘La llibreria dels llunàmbuls’, una botiga virtual que, tenint en compte les dificultats de distribució de llibres en català a molts llocs de València, segur que fa forat.