2/12/10

SOS a Perpinyà

La llibreria catalana de Perpinyà està en perill. Als problemes inherents a la crisi s’hi afegeixen problemes amb la propietat del local per la finalització del contracte. És per això que el propietari, en Joan Miquel Touron, ha llençar un S.O.S. demanant ajuda a lectors i clients habituals. Touron proposa que comprem un exemplar d’un llibre que només es comercialitza a la Catalunya del Nord. Porta per títol ‘Ginesta pels morts’ (ed. Mare Nostrum), i el seu autor és l’Agustí Vehí, sotsinspector de la policia local de Figueres i doctor en història. És una novel•la negra protagonitzada per un sergent de Mossos destinat a l’Alt Empordà. Allà haura d’investigar un seguit de crims que convulsionen la vida del país.
El preu del volum és de 12 euros que podeu fer efectius enviarnt-li un xec o fent un ingrés bancari. Joan Miquel Touron assegura que, només que la meitat dels amics del Facebook ‘Salvem la llibreria catalana’ comprin el llibre, la botiga estarà salvada. La llibreria està situada al número 7 de la plaça Joan Payrà de la capital del Rosselló.
Nascuda del Grup Cultural de la Joventut Catalana, el 1981 la llibreria va començar essent una parada de llibres dalt d’un camió. Aviat es va instal•lar al local del centre cultural català, i poc després va tenir el seu primer espai propi a la plaça dels Peluts. L’any 1986 es va convertir en un comerç normal instal•lant-se a la seu actual i distribuint llibres a tot França a més de a la botigua i d’oferir l’espai per a presentacions de llibres i activitats culturals.
Si la llibreria hagués de tancar la cultura catalana faria un greu pas enrrera a les comarques del Nord. Confiar en els llibres en català de la FNAC allà és pura entelèquia.