9/12/10

Multar els morosos

El nombre de llibres que els usuaris no tornen a les biblioteques va en augment. La majoria no en fan pas res, simplement s’obliden de que un dia van demanar un volum i mai no troben el moment d’anar-lo a tornar per molts avisos que el personal de la biblioteca els faci arribar. A Palafrugell han decidit acabar amb aquesta morositat ‘tansemenfotista’ La junta de govern del consistori ha requerit per escrit oficial a tots els morosos que tornin el document que en el seu dia s’els va deixar abans de deu dies. Si no ho fan s’els multara amb 30 euros per document no reotnrnat. Enguany el requeriment afecta a 57 veïns que tenen 127 documents (llibres, dvd’s o cd’s) que no tornen ni a la de tres.
El municipi del Baix Empordà va ser el pioner en prendre aquestamesura tan dràstica, la ha adopat ja en dues ocasions i ha aconseguit recuperar el 20% dels documents deixats. Per cert que un dels morosos era un antic regidor. La biblioteca de Palafrugell, que dirigeix la incansable Carme Fenoll, és també pionera en el préstec d’obres d’art. Altres biblioteques gironines, com les de Santa Cristina d’Aro i roses adopten també mesures similars.
L’èxit de la lectura pública no està exempt de problemes. A més dels llibres que no es tornen i dels que es roben, el personal és insuficient en la majoria d’instal·lacions pr atendre a totes les funcions. A més dels serveis de préstec, catalogació i assessorament, les biblioteques intenten ampliar els seus horaris d’obertura, han de resoldre els problemes inherents a la cridoria infantil i als mals modals d’alguns adolescents (quan no les baralles), i han d’organitzar activitats culturals (presentacions, clubs de lectura) que d’altra manera, no es farien mai.

1 comentari:

Carme Fenoll ha dit...

Gràcies per la comprensió, Rafael. Estic fent un estudi de les normatives de préstec d'altres països per veure com es gestiona aquest tema i em sorprèn la laxitud amb la que treballem per aquí. Una abraçada,
Carme Fenoll