19/3/09

VIATJAR I VEURE MÓN

Ja ho deia en Joan Capri en un dels seus monòlegs, s’ha de viatjar i veure món; el que passa és que les condicions d’alguns no són les més idònies. A la Maria Borràs (Esfera dels llibres) li han traslladat la parada. En dues setmanes s’instal•larà temporalment a Madrid per seguir treballant com a editora, però en castellà. Imelda Navajo, directora de la Esfera de los Libros, considera que ell segell català fa perdre diners, no en vol sentir ni a parlar de llibres sobre temes catalans, i així l’Esfera desapareix fins que el català torni a parlar-se en la intimitat.
Però per sort hi ha viatgers que aprofiten el temps i el sojorn. Albert Elfa, fins fa poc corresponsal de TVC als Estats Units, ha escrit un llibre sobre la seva experiència americana i li ha passat a un editor que, després d’haver-lo llegit en format electrònic, ha decidit que és molt interessant, que està ben escrit i que aporta una visió dels EE UU original i intensa. O sigui que no cal que cap dels editors que llegeix aquest espai faci res, perquè l’Elfa ja te editor. Ara bé, potser a La Esfera li interessi la versió castellana, en no tractar-se d’un tema català...
A l’escriptora mig belga mig japonesa Amélie Nothomb li fa molta mandra fer viatges de promoció, però Catalunya és un cas a part, perquè per sort no tothom pensa com segons qui. Va venir a presentar el seu darrer títol ‘Ni de Eva ni de Adan’ (Anagrama), per mi un dels millors, i, com que la noia és de vida, va acceptar de bon grat que el seu amic i editor Jordi Herralde la convides a una calçotada. A l’escriptora li va entusiasmar l’àpat; o sigui que, si en una propera novel•la surt una dona que es deixa seduir amb els calçots, tampoc no us estranyeu.