5/3/09

DIAGNÒSTICS I RECEPTES

Per fi la Cambra del Llibre català, que reuneix a representants de tots els sectors, ha posat en negre sobre blanc el que fa temps que tothom sap i diu. A les conclusions d’una reunió per tractar de la situació del llibre sosté que: “la crisi ha fet aflorar i posar en evidència problemes estructurals del sector que venen de lluny. Per exemple, problemes de distribució i logística; informació; serveis de novetats; devolucions; etc." I com a conseqüència d’aquest sistema pervers que penalitza enormement els llibreters petits, la Cambra constata una evidència: “la incertesa de la situació i la manca de finançament han portat les llibreries a reduir els seus estocs i a ser molt prudents en les seves comandes de reposició. Aquestes mateixes causes porten els editors a reduir tirades i nombre de novetats”. És a dir; sobreproducció, sistemes de distribució cars, injustos i ineficaços i escanyada dels bancs, que han tancat les línies de crèdit al comerç de manera flagrant, estan abocant a molts petits llibreters a tancar i a algunes distribuïdores a acumular impagats. I sort del llibre de butxaca, que ha maquillat els números els darrers mesos del 2008.
Avui mateix, però la realitat és que distribuïdors com Prologo han tancat, que la llista de llibreters petits que llencen la tovallola s’amplia amb Proa Premià i Galí de Gràcia i que no hi haurà prou camions per traslladar les devolucions de febrer.
La recepta és de l’Oblit Baseiria, de Casa Anita: fora servei de novetats, es compra al comercial i mirant amb lupa. I ni parlar-ne de demanar diners al banc. Comprant en funció del que es ven sempre hi pot haver caixa per pagar. I menjar sardines en llauna, és clar.