12/3/09

INDUSTRIA ESTRATÈGICA

Ara que el Govern s’aboca a subvencionar sectors industrials considerats estratègics, sorprèn que el Departament de Cultura potser retalli un 25 % les ajudes a la producció industrial del sector editorial. El darrer trimestre del 2008 aquestes ajudes ja només van cobrir el 60 % del sol•licitat. O sigui que entre retallades, IPC i augment de demanda, a finals d’aquest any la subvenció a la industria editorial en català pot quedar sota mínims. L’editorial no és un sector estratègic per a l’economia catalana? O potser si que ho és en castellà (allò de la capital de l’edició en espanyol i tal) i en català només és agitació i propaganda? Per mirar de resoldre aquesta situació la junta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana s’entrevista dilluns vinent amb el secretari de cultura, Eduard Voltas.
Per qui l’edició en català és estratègica deu ser per l’Institut Ramon Llull. Després d’haver passat dels editors catalans a la fira de Frankfurt de l’any passat, fent un estand propi i, per conveniència particular, convocant l’habitual recepció el dissabte (quan gairebé no queden editors), enguany, com que els han retallat molt el pressupost, ha demanat a l’Associació de fer de nou l’estand plegats. Conveniència estratègica, podríem dir-ne.
Però malgrat que els tocarà pagar els plats trencats de la Setmana del llibre santcugatentca, tot i que un membre de la junta de l’Associació ja va espetegar a la cara del president Albert Pélack que la setmana es feia al Vallès per interessos polítics amb l’alcalde Recoder, els editors s’ho agafen bé. La reunió de febrer la van fer a Valls, molt ben acollits per la cambra local de comerç, i va acabar amb una senyora calçotada.