12/2/09

PUJA LA NEGROR

La novel•la històrica de catedrals i convents amb monges assassinades i tal ja no es porta, la narrativa fantàstica tipus ‘Enriquet el terrissaire’ és ara cosa de ments pertorbades; el que es porta aquesta temporada és la novel•la negra. Per què? Per culpa de l’estimat Paco Camarasa i de BCNegra. Un llibreter que aspira a vendre quans més llibres millor, cosa lògica diria jo, i un encontre que havia de ser la nota frívola de l’Any del llibre i la Lectura han capgirat la ment dels editors i ara tots correm-hi a buscar títols i autors, que no n’hi ha prou amb Teresa Solana, Jordi de Manuel i alguna agosarada incursió d’algú altre pels límits del gènere. És la última idea de bomber dels espavilats editors locals.
Hi ha agents literàries que ja estan avisant els seus autors de per on van les coses si volen vendre algun original (a preu de saldo per la crisi). ‘Se intuye un cambio de moda’ he llegit al web d’una agent. Per acabar-ho d’adobar, els més de 300 menjadors de musclos de dissabte davant de Negra y Criminal, al cor de la Barceloneta, la gentada que ha omplert a vessar els actes de la BCNegra d’enguany i la simpatia de la premsa per un gènere que li és tan pròxim, han fet obrir els ulls als nostrats editors ficats en una crisi que, en aquest negociet, és més mítica que real.
Ara toca novel•la negra, que tocarà d’aquí a un parell d’anys, quan l’encontre BCNegra hagi tocat sostre perquè res és infinit? Eròtica? Humor? Quaderns ‘Campanillas’ de cal•ligrafia? Els futurs historiadors de la literatura catalana, si n’hi ha, pararan bogos, i els autors d’ara amb greus trastorns de personalitat. Passar d’un monestir cistercenc a una comissaria del Raval porta cua.

1 comentari:

Anònim ha dit...

És el que passa quan no es té criteri, que t'han de dir el que has de fer (i comprar).

M'has fet riure amb aquest post, sobretot amb la moda quadernets "campanillas", qué bó!

Salutacions.