23/2/09

FER PREVISIBLE EL QUE NO HO ÉS

Un mes després de la gran ventada, un mes després dels quatre nens morts a Sant Boi, advocats de l’acusació, jutges, fiscals, pèrits i defensors intentaran escatir si l’ensorrament del túnel del camp de beisbol va ser degut a una conjunció de factors imprevisibles o hi havia algun defecte estructural a l’edifici.
Si analitzar, jutjar i endevinar els efectes d’un fenomen de la natura és molt difícil, preveure i prevenir els hipotètics efectes d’un fenomen d’aquests és impossible i fins i tot intangible, a no ser que sigui un territori propens a patir-ne, que no és el cas que ens ocupa.
Un mes després del vendaval s’han anunciat reformes als sistemes de protocol i coordinació entre institucions i servei meteorològic, Diputació i ajuntaments s’escarrassen a netejar el sotabosc abans no comenci la calor i el perill d’incendis, afectats i asseguradores pacten, i es treballa en la modificació de la legislació sobre resistència dels edificis. Ara, això no farà que es puguin saber d’antuvi els possibles efectes d’una ventada. L’imprevisible és part del risc de viure.