3/1/11

D’illes i nàufrags

Fa més de quatre anys en Jordi MIlian va començar un bloc a Internet on anava comentant els llibres que llegia; molta gent ha començat blocs i no ha passat res. Li va posar L’illa dels llibres amb la idea de que la seva afecció era una activitat isolada, una cosa de nàufrags, de persones que viuen una mica al marge de la bogeria del món d’avui. Molta gent enceta un bloc pensant que el seu és un projecte personal sense més ambicions que arribar a quatre amics i no s’equivoquen: hi ha molts pocs blocs que tinguin un mínim interès, la majoria d’espais a Internet són una autèntica illa, de vegades tota la xarxa dona més la sensació d’aïllar que no pas de connectar. Però aquest no va ser el cas d’en Jordi: ell es va equivocar.
Llençant missatges dins d’ampolles des de la seva illa va anar trobant d’altres nàufrags com ell. Lectors, col•laboradors, escriptors i fins i tot editors,que ja és dir, van anar desembarcant a la platja de les seves platges, i l’illa va anar creixent fins convertir-se en un lloc de referència per a lectors de totes les edats i condicions i rebre el Premi Blocs Catalunya al millor Bloc de literatura i el Premi Lletra de la UOC 2010.
Ara el bloc s’ha convertit en un web: www.illadelsllibres.com i és present a facebook i twitter. Com en tota publicació de nivell la pàgina s’actualiza cada dia amb comentaris, noticies, entrevistes i repàs a les novetats locals i internacionals, i també ha creat un espai dedicat als joves lectors, amb un tractament diferenciat per edats (0-4, 5-8 i 9-12). L’Illa d’en Milian, com diu l’Albert Sánchez Pinyol, “és una península que connecta la literatura amb el món”. En la trista condició humana, el naufragi és una de les belles arts.