3/1/11

La delació és lletja

No fumo. Estic, per tant, rotundament a favor de la prohibició de fer-ho en establiments públics de qualsevol mena. I si, en un local, em sento perjudicat pel fum i, després de demanar al gerent perquè faci apagar els cigarrets, no ho fa, posaré una reclamació oficial i per escrit. És, simplement, defensar els meus drets ciutadans.
Però el que no faré serà delatar tots els locals on es segueixi fumant. Que les associacions de consumidors i fins i tot la mateixa Generalitat hagi obert una pàgina web per fomentar la delació ho trobo un lamentable atac a l’estat de dret. Hi ha altres formes de fer complir la llei. Aquesta no és manera. És més barat que no pas enviar inspectors, però promoure que els propis ciutadans facin de policies és antidemocràtic.
Si un estat anima a un ciutadà perquè vigili el que fa l’altre i el denunciï si cal, i després anima el segon perquè faci el mateix amb el primer està minant les bases de la llibertat personal i està creant, a través del terror a ser delatat, el germen d’un estat totalitari. És el que va fer la Stasi a la RDA, no em diguin que no han vist ‘La vida de los otros’.

Dit a El Món a RAC 1 el 4 de gener de 2011