16/9/10

L’enxampada de l’Arc

La històrica distribuïdora l’Arc de Berà tanca. No ha fet un comunicat públic, la rumorologia ha vessat el got dels nervis de llibreters i editors, i tot s’ha precipitat. Volen tancar ordenadament, diuen, però de moment deuen a les editorials les liquidacions de Sant Jordi. Es parla d’un milió i mig d’euros aproximadament. Els clients importants, Àngle, Bromera, Pagès, Cossetània, Viena, Eumo o Base hauran de fer filigranes financeres,; els petits perdran bous i esquelles. La continuïtat d’alguns pot estar en perill.
Hi ha molta incertesa sobre el futur. Els accionistes posen a la venda part del seu patrimoni, el local de l’antiga Gran Via llibres, per eixugar el deute, però tal i com està el mercat immobiliari aneu a saber quan es trigarà a vendre. Acceptaran un preu a la baixa del taxat amb tal que cobreixi els deutes? Perquè no es venen el magatzem de Montigalà o el local de la llibreria Ona que tindrien més sortida? A hores d’ara la solució menys dolorosa passa perquè la Generalitat intervingui amb una solució financera pont que permeti que les editorials cobrin el més aviat possible. La comissió d’afectats es reunirà amb el secretari de Cultura, Eduard Voltes, i ha demanat també reunir-se amb el conseller Tresserras. El president Montilla n’està al cas. Els editors estan molt preocupats, perquè el tancament ordenat podria acabar no sent-ho tant i això aixeca no poques pors.
Hi ha altres urgències; com es continuen distribuint els llibres de les editorials afectades? Els segells agrupats a Xarxa de llibres ja tenien una comercial pròpia. Ara han d’enllestir a corre cuita un sistema de facturació (que fins ara feia l’Arc), i usar una plataforma logística. Però, i la resta?