30/4/14

Última paraula de SJ

Potser per sortir als mitjans, potser per dir l'última paraula, potser per desentortolligar els embolics del Gremi de Llibreters i les famoses llistes, potser per donar ànims (què no graven el pressupost) a un sector molt desinflat o potser per una mica de tot, el conseller Mascarell he reunit a editors, escriptors i llibreters per brindar per Sant Jordi a pilota passada. Conclusions: s'han venut més llibres, més de la meitat han estat en català i, encara que tanquin llibreries i els grans editorials vagin a la deriva, hi ha una confiança cega en els nous llibreters i en els editors independents. Canvi de paradigma se'n diu. Que bé. De moment, però, només el 65% dels catalans llegeixen un llibre a l'any, tres punts per darrera de la UE.
Ara, si d'una cosa ha servit que l'última paraula sobre SJ l'hagi dit en Mascarell, ha estat per fer callar d'una vegada la cançó de l'enfadós dels llibres mes venuts. Si fa una setmana el president dels llibreters presumia de saber, abans de la diada, quins serien els llibres que sortirien més, al brindis al Palau Marc tot han estat justificacions i arguments per apaivagar fins fondre el tema de les tendencioses i inexactes llistes. Fins i tot un càrrec del departament em deia que des d'estaments oficials del sector no se'n tornaran a fer. Ja ho veurem.
La última última paraula post SJ. Tothom sap que un escriptor no menja, o sigui, no cal retribuir-li les compareixences públiques en tertúlies, xerrades i similars. Ara però, deu ser per la crisi, hi ha una modalitat més low cost: no donar-li ni aigua per veure. Així, si s'escanya parlant, sempre podrà ser recordat com a màrtir de la literatura. En pocs dies n'he vist més de dos a punt de traspassar.