30/4/14

FACTORIA SENSIBLE. Les llistes (no de Schindler)

Les llistes dels llibres més venuts converteixen el lector en gregari, li uniformitzen el gust, fixen criteris de prioritat arbitraris i mesuren el talent creatiu a tant el quilo de paper. Si aquestes llistes les fa un diari o el xinès de la cantonada, doncs que hi farem, en són ben lliures. El pervers del tema és que aquestes llistes les faci el Gremi de Llibreters, que hauria de vetllar per la pluralitat de l'oferta i no convertir la vis prescriptora de que tant presumeixen en una vulgar llista d'anar a plaça tutelada, com no, pels grans grups editors.
Però encara hi ha una versió més tramposa de les llistes dels llibres més venuts, publicar-les abans de Sant Jordi, avançant-se a la tria insubornable del comprador i donant per fet que el gremi, que és així de xulo, sap més que ningú que ens convé llegir. 
A veure quina gràcia li faria al senyor Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, que un grup de lectors publiqués dies abans de Sant Jordi la llista de les millors llibreries del país; on tracten millor al client, on en saben més i on val la pena comprar-hi, i la seva no sortís per enlloc. Segur que protestaria per atemptat al lliure mercat, manipulació i no se quantes coses més. Doncs pels escriptors les seves llistes són el mateix.
Si el Gremi vol fer alguna cosa per la literatura catalana, faria be d'eliminar les llistes de llibres més venuts i evitar greuges perversos. Fer llistes, netes o manipulades, només és una vesant més d'un espectacle que ha de seguir, és clar, però culturalment no va enlloc. I no cal que ho disfressin fent-se els bons prescriptors. Fan riure.

Escolteu la secció de Catalunya Ràdio fent un click aquí: