1/12/11

Iniciatives a pèl

La idea d’Edicions B de posar a la venda llibres digitals a 1,99 € i sense la protecció (coneguda com a DRM) contra la còpia pirata ha posat en alerta el sector per dos motius. Primer perquè venen a aquest preu és impossible guanyar-s’hi la vida, i segon perquè, tret de les obres de domini públic, és impensable que hi hagi autors que acceptin posar els seus llibres a la xarxa perquè se’n facin tantes còpies com es vulgui. És cert que la competència que suposa l’arribada d’Amazon a Espanya, tant pels preus com per la facilitat i rapidesa en la descàrrega, ha posat els editors en alerta; i és cert també que les condicions dels contractes que Amazon està oferint a les editorials per posar els seus llibres a la xarxa són poc favorables, però sabem que el gremi no està per l’opció que ha encetat Ernest Folch, editor d’Ediciones B. Folch tanmateix no ha comunicat pas que hagi pres aquesta decisió amb Ara llibres, segell de la seva propietat.
La realitat és que la venda de llibre electrònic és encara residual a Espanya, i cal activar-la amb urgència si es vol compensar el 16% de caiguda de les vendes a llibreries de l’any passat. El pla lector en que està treballant de forma transversal la Generalitat és un bon projecte, segons que diuen els que el coneixen, però encara cal polir-lo i que tots els Departaments s’hi posin a la una.
Un dels temes de debat del pla és el paper que han de tenir les biblioteques. Han de ser simples punts de lectura de franc, com ho són tantes, o han de ser centres de documentació i orientació per la millora qualitativa de la lectura? Te sentit que una biblio es dediqui a comprar cabassos de best-sellers per préstec i no compri obres de grans autors desapareguts?