9/7/10

Un estiu llibresc

Faig cas a la recomanació de Jordi Canal, un dels savis de la negra, i la clava de nou: ‘Entre trago y trago’ (Alrevés), de Julián Ibáñez és una de les millors novel•les negres que he llegit des de Jim Thompson, probablement. I és que la desolació, no només del paisatge, sinó dels personatges immersos en un viatge al no res presidit per la seva pròpia desgràcia, me l’ha recordat. Un glop carregat per desenganxar-vos de la neurosi habitual i enfocar els intents de sobreviure a la calorada. Per cert, amb ‘el baile ha terminado’ Ibáñez va guanyar el premi L’H Confidencial, que convoca la biblioteca la Bòbila que en Canal dirigeix i que te obert el termini de recepció d’originals fins el 30 de setembre; una altra forma de passar l’estiu.
Els que passaran un bon estiueig seran Albert Sánchez Piñol, Màrius Serra i Andrés Trapiello. Per 460 €, a primers de setembre faran sengles cursets als Talleres Islados de Menorca (http://talleresislados.blogspot.com).
Però com que la majoria suarem la cansalada allà on siguem, algunes propostes més que no us refrescaran, l’únic llibre refrescant és el que es fa servir de vano, però us faran menys angunioses les tardes: ‘Retratos y encuentros’ (Alfaguara), de Gay Talese, mestre del nou periodisme i un dels pocs pels que encara val la pena creure que el periodisme és literatura. Alguns dels seus reportatges són dels millors relats sobre l’Amèrica dels seixanta.
I encara dues recomanacions més: el nou Laurent Gaudé, ‘Una noche en Mozambique’ (Salamandra), quatre relats sobre els límits de la ment; i ‘El Ciclista’ (Libros del Lince), de Tim Krabbé, la condició humana des de dalt d’una bici, pels que sentireu un buit en la ment un cop acabi el Tour.