21/7/10

L’iPad de Verdaguer

La consultora Nielsen, analista del mercat editorial, ha fet un estudi que diu que es triga més a llegir un llibre electrònic que convencional, i que de tots els e-readers, el que més satisfà a l’usuari és l’IPad, la nova joguina d’Apple. Major comoditat real del paper o encara falta de pràctica, d’acostumar els ulls a mirar una pantalla? Hi penso, bo i mirant l’ordinador, i de sobte m’apareix un correu e la Carme Torrents, directora de la Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles. Em parla dels ‘Vespres a l’eixida’, música i poesia en la programació d’estiu del centre, tots els dijous a quarts de deu, quan la calorada es retira i l’aire calm i l’olor de camp tornen poc a poc a xopar les pedres de la casa-museu Verdaguer.
El poeta era una persona decidida i d’anar per feina. Crec que no hauria dubtat a fer servir l’Pad per planificar i documentar els viatges o situar el Canigó, de la mateixa manera que la Fundació ens convida a usar la tecnologia per trobar els Verdaguers del món: carrers, monòlits, places... (ara també ho fa la Institució de les Lletres Catalanes amb Maragall), per moure’ns pel mapa dels espais literaris catalans que elabora Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català amb la finalitat d’unir la literatura amb els espais que l’han inspirada, o per veure l’asteroide 38.671, que porta el nom del poeta, i que el 7 d’agost de 2000 va ser fotografiat des e l’observatori de l’Ametlla de Mar.
Cada eina te el seu temps, tot i que no crec que siguin incompatibles. La Carme, que ha sabut convertir la casa museu en un apassionant viatge a una època, ho veu així i així ho presenta. Els estudis que diguin, les tecnologies faciliten la literatura, és a dir, la vida.