19/5/09

OBEDIÈNCIA I SENTÈNCIA

L’al·legat d’obediència deguda pot ser considerat un eximent en el críptic codi d’honor de la disciplina militar, però no en el més racional de la justícia ordinària, per això l’Audiència Nacional ha condemnat el general Navarro que, segons la sentència, sabia que 30 dels 62 cadàvers del Yak 42 no estaven identificats.
Però no eximir per obediència no exculpa els responsables finals del delicte. Qui va ordenar el general que tanqués com fos l’exhumació dels cadàvers perquè hi havia pressa a Madrid per fer unes honres amb tota la rància prosopopeia militar que fa al cas també n’és responsable. Qui dicta les ordes que el militar acompleix cegament i sense atendre raons, una més de les nicieses d’aquest estament, n’és tan còmplice com qui les executa.
A aquestes alçades de la vida ningú no es creu que no hi va haver responsabilitat política en el nyap, típic de la milícia espanyola, de la identificació dels morts en l’accident del Yak 42. Si més no, ningú que hagi fet la mili i tingui una mica de memòria.

Dit a El Mon a RAC 1 el 20.05.09