26/12/13

FACTORIA SENSIBLE. L'ecosistema cultural

L'ecosistema cultural, és a dir, la relació entre el conjunt d'agents de la cultura i el medi físic on es relacionen, s'està trencant. Els números canten: a Europa el consum cultural cau en picat i, si mirem portes endins, el daltabaix encara és més bèstia: el 42% d'espanyols (i en això els catalans no som diferents) no van mai al cinema perquè diuen que és car. Ningú no diu res de l'abusiu preu d'un gintònic de garrafa, per cert.
Agradi o no als exegetes del neoliberalisme, els processos simultanis que es produeixen en tots els àmbits i per tot el planeta, i que conformen la globalització, són en bona part responsables de la fractura entre la cultura i els seus destinataris. La desregularització de sectors de la vida pública (finances, mercat laboral, habitatge) fins fa poc sotmesos a un control administratiu que en garantia un cert equilibri, no només s'ha carregat la justícia social, sinó que també està enfonsant els valors que conformen el patró del coneixement, amb l'excusa de la deslocalització dels sistemes socials. O sigui: si tot passa arreu i a la vegada, perquè hem de preocupar-nos en preservar el coneixement i el comportament del que tenim a tocar?
Així, els governs fidels al patró neoliberal, promulguen lleis i normes que lesionen fins la mort el teixit cultural, de l'IVA a la Llei d'arrendaments urbans. La imprescindible excepció cultural és avui al nostre país una riota grotesca, l'ecosistema cultural es trenca sense remei, el ciutadà s'hi allunya, i en el camí de la globalització hi ha un cadàver més.

Escolteu la secció de Catalunya Ràdio fent un click aquí: