22/3/12

Edició moderna

Mentre apareixen nous segelles editorials disposats a modernitzar un sector fins ara dominat per grans marques, algunes de les quals ja no saben que editar per cobrir despeses, la reforma laboral està causant estralls en algunes distribuïdores, del recent congrés de llibreries no se’n desprèn per ara cap sotragada vital, i es diu que la crisi i n’afectarà aviat a algunes de les grans.No se que te a veure la vida del ciclista David Millar amb les cançons de Nick Drake, però la editorial Contra està disposada a demostrar que esport i música poden conviure en una oferta àgil i atractiva. El mateix volen fer Underbain Books, segell que acollirà treballs nascuts a la revista del mateix nom. Són projectes joves que pretenen remoure el fangós panorama editorial, no només amb propostes diferents, sinó amb projectes també diferents empresarialment i financera.
L’èxit d’aquestes marques dependrà de la distribució, un altre sector que busca noves formes per sobreviure a la crisi i a l’univers digital. De moment la única idea posada en pràctica és la reforma laboral. A Enlaces Editoriales i a Àgora ja ha anat gent al carrer. En el primer cas s’ha despatxat a qui va portar a la distribuïdora a segells independents, ara sota el paraigües d’aquesta empresa de Planeta.
Tampoc no arriben bones noticies de les llibreries. Tot i que fa temps que corre la brama de què hi ha el projecte de crear-ne una de gran dedicada exclusivament al llibre en català, tampoc no hi ha setmana que no es digui que n’hi ha una altra a punt de tancar. I ara ja no són només les petites o de poble; ara la rumorologia afecta a llibreries de les importants. Qui en sortirà viu; petits i literaris, grans i comercials; o ningú?