9/6/10

Brega de cooperatives

Les fusions ja no només són cosa de les caixes. La botiga Actua de Mataró (1000 metres de jocs, material didàctic i afins), fins la setmana passada participada per Abacus en un 75 % i Robafaves en un 25, s’ha convertit en la primera botiga Abacus del Maresme perquè el soci gran ha absorbir ell petit en una operació, com a mínim, polèmica. Segons Abacus el motiu de la fusió “és per la voluntat de la cooperativa de donar continuïtat al projecte”, segons Robafaves “Abacus ha fet valer el seu paper de soci majoritari per imposar uns acords i absorbir Actua en contra de la nostra voluntat”. A Mataró, una endormiscada ciutat on no passa gairebé mai res, i el que passa sempre es ventila de portes endins, la guerra de cooperatives esbombada pel setmanari Cap Gros és el tema de la temporada, ni tan sols eclipsat pels tripijocs de Caixa Laietana.
El projecte Actua fins ara no se n’ha sortit. S’hi han perdut diners, es deuen 360 mil euros en concepte de lloguer del local a l’empresa municipal propietària del recinte, i ha estat un dels factors de l’aguda crisi que sacseja la veterana Robafaves. De moment el consistori ja ha subrogat el contracte de lloguer a Abacus, que anuncia que farà “un important projecte cultural i educatiu per Mataró i la comarca”. Per la seva banda, Xevi Vilert, president de la cooperativa Robafaves diu a l’esmentat setmanari que ara planteja “renovar-se, reinventar-se” i desmarcar-se del projecte Abacus amb un projecte personal i diferent”.
La veritat és que la competència llibretera es posa molt dura a la capital del Maresme. A més d’Abacus i Robafaves, no trigarà pas massa a obrir un Corte Inglés, amb el seu corresponent departament llibresc. Caldrà llegir molt.