27/5/10

La setmana que ve

Els organitzadors de la Setmana del Llibre en Català confien en que el canvi de dates, al voltant de l’onze de setembre, i de lloc, torna a Barcelona després del pas per Sant Cugat, significarà un salt endavant per al certamen en tots els aspectes.
La idea de traslladar la Setmana a la Diada Nacional te la intenció de mobilitzar a lectors i editors cap a un nou, i real, dia del llibre català situat al voltant de les dates en que, a altres països europeus, es fa la ‘rentrée’ literària. Perdut Sant Jordi a mans del mercat més xaró i dels llibres en castellà, dissenyar un nou escenari amb marc europeu per a difondre de forma potent el llibre en català és, potser, una de les poques sortides que li queden a la Setmana. És clar que, per consolidar aquesta opció, cal que editors, mitjans de comunicació i llibreters hi apostin fort; però sobretot, en opinió d’alguns dels implicats en l’esdeveniment, la Setmana només es pot erigir en la festa gossa del llibre català si es fa a Barcelona i en un indret cèntric.
Però sembla que l’ajuntament de Barcelona no hi posa gaires ganes en que això sigui així. Després de l’esperança que van suposar les edicions a la plaça de Catalunya, l’exili al Vallès va ser frustrant i ara, el retorn al parc de la Ciutadella, un mal menor, doncs ha estat possible per un acord del ple que manava al govern a treballar pel retorn de la Setmana a la ciutat. És de suposar que de tot plegat en van parlar membres de la junta de l’Associació d’editors en Llengua Catalana amb el cap de l’oposició municipal, Xavier Trias i el regidor i ex-editor Jaume Ciurana, en una reunió de tall protocol•lari que va servir per conèixer les intencions d’ambdues parts sobre la Setmana.