4/7/11

Quantificar la seguretat

Que a la zona d’Ulldecona (Montsià) només hi hagi 4 Mossos d’Esquadra per a dotze municipis no vol dir que hi hagi d’haver necessàriament més delinqüència. També hi ha menys habitants.
Però el caràcter rural i dispers de l’hàbitat facilita la feina als delinqüents. És relativament fàcil fugir i amagar-se. I, a més, els municipis son petits i el servei de vigilància local és feble, lògicament. Per tant, la quantificació del nombre de policies que calen s’ha de fer per metres quadrats, no per habitants. S’imposa un canvi de paradigma.
Però per això cal que la plantilla de Mossos sigui més gran. L’alcalde de Lleida en reclamava més ahir. A la ciutat de Tarragona uns darrers esdeveniments també fan pensar en que potser no hi ha prou policia. Després hi ha els operatius a les zones d’estiueig. I les ciutats, que a l’estiu queden buides de veïns, no ho poden pas ser de policies. Seria una festa.
Com cobrir totes les mancances de seguretat? Convocant més places de Mossos i millorant la coordinació entre aquest cos, les policies locals i la policia nacional. El primer és complicat si no hi ha diners. El segon és imprescindible, cal llimar malfiances entre els cossos i entre els seus gestors polítics. I això, si es vol, es pot fer.

Dit a El Món a RAC 1 el dia 5 de juliol de 2011