30/6/09

ELS FACTORS DE RISC

Dalilah va morir, no tant per la grip A, com per tres factors de risc que van concórrer simultàniament en el seu organisme: patia asma, el virus gripal se li va detectar tan avançat que va generar una pneumònia i estava embarassada. És clar que això no vol dir que totes les prenyades estiguin en perill de contraure ni cap grip ni tan sols un trist constipat.
Qualsevol patologia respiratòria augmenta notablement la possibilitat de patir complicacions en cas de tenir grip A, però les dones sanes no han de témer res. L’embaràs només les fa una mica més vulnerables, no unes malaltes.
Els factors de risc seran potser ara pel govern. La jove ha estat la quarta víctima de la grip A a Europa i la primera a Espanya, i això, evidentment, posa l’Estat en molts punts de mira: en el dels turistes i tours operadors, en dels importadors de productes alimentaris i en el de l’opinió pública internacional, ben intencionada o no. I aquests factors de risc si que augmenten la possibilitat de patir complicacions.

Dit a El Món a RAC 1 01.07.09