4/6/09

NOUS I RECAUTXUTATS

Alèxia Domínguez va matricular-se al postgrau de reporterisme que dirigeix en Joaquim Roglan a la Facultat de Comunicació Blanquerna i n’ha sortit amb un llibre sota el braç, ‘La setmana Tràgica de Barcelona 1909’ (Cossetània). No passa sempre que un estudiant acabi el curs amb l’excel•lència que suposa una publicació, però l’oportunitat del tema i el tractament i anàlisi dels set dies de revolta i les conseqüències posteriors, han fet que el treball hagi adquirit la merescuda categoria de llibre.
Àlex Gómez Font també rescata una història oblidada i mítica a ‘Zeleste i la música laietana’ (Pagès), fet que celebrem els que, furtivament, de tant en tant ens acostem al Desigual del carrer Argenteria i tafanegem un racó de paret on encara hi ha enganxats retalls de diaris amb articles de l’època sobre la moguda musical més potent i cosmopolita que hi ha hagut mai a Catalunya. La botiga en qüestió va ser l’històric Zeleste de cortines de vellut vermelles que mai no barraven el pas, ans al contrari, deien ‘oh benvinguts, passeu, passeu...’
Però no només de nous viu el llibre, que en temps de crisi el recautxutat te classe i orgull. L’Institut del Paisatge Urbà (IPUQV) ha convertit el gran volum ‘Enric Saignier, arquitecte’, en una bella i pràctica ‘Ruta Saignier’ que permet resseguir amb detall la petja d’un dels arquitectes de BCN més prolífics. I mentre en Jordi Garcia m’assalta en plena Gran Via per dir-me que reedita el poemari ‘Ones’, que l’any 72 va haver de publicar mutilat per la censura, ara amb el títol ‘La clepsidra de les ones’ (Poiesis Forum), la revista ‘Entreacte’ enceta nova etapa després de 22 anys amb nou disseny, equip i web. J.V. tenia raó.