30/4/09

EL RELLEU A PUNT

Dijous Passat a la Imma Bellafont li va doldre no ser a la seva llibreria, La Tralla de Vic, però tranquil•la sabent que en Josep, Guillem, en Quico, en Biel i la resta de l’equip portaven la diada a bon terme, va ser a Barcelona per viure el seu darrer Sant Jordi com a presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya. El pròxim mes de febrer toca renovar la junta i ella no s’hi tornarà a presentar. Diu que n’està cansada, i a ningú no estranya, doncs la presidència no ha resultat fàcil: La divisió al propi Gremi en part per la polèmica qüestió d’Abacus i en part per desavinences polítiques (sic!), van afectar l’entitat a l’hora d’enfrontar-se al gran i vertader problema: la crisi de les petites llibreries independents, peça cabdal en la distribució del llibre en català, i la competència ferotge dels grans grups que de sempre s’han mostrat contraris al preu únic del llibre.
Però amb encerts, ensopegades i algun estirabot la Imma i el seu equip se n’estan sortint prou bé. El compromís d’Abacus amb el preu únic i el treball amb el Departament de Cultura per ajudar les petites llibreries i les que més promoguin el llibre en català, s’està encarrilant en propostes i projectes concrets alguns ja explicats en aquest espai. No acabaran amb la complexa crisi, tan de bo fos una simple qüestió de llibres, llibreters, lectors i editors, però ja hi ha un diagnòstic i les receptes són a punt.
La Imma desitja que tot aquest ingent treball tingui una línia de continuïtat, per això ha aconseguit el compromís d’Antoni Daura, de la llibreria Parcir de Manresa perquè presenti la seva candidatura a la presidència del Gremi. A l‘espera de si hi ha algun altre candidat, és clar.