12/9/08

TARDORS CALENTES

Parlar de l’escalfament ambiental de la tardor que s’acosta és un tòpic, però si els tòpics ho són és perquè tenen alguna cosa de certa i repetitiva, i el sector editorial no és aliè a aquestes coses.
Amb la tornada a la vida quotidiana tornen els premis literaris. D’aquí a febrer tindrem temps de comprovar si les editorials han estat capaces de trobar un grapat d’obres comercialment interessants i homologables per la fina pell dels jurats, tasca difícil que l’any passat va portar a col•leccionar una colla de premis deserts que presagiaven la sequera. Quan es faci la nit dels Casero a Girona, premi rigorós on els hi hagi, feliciteu Guillem Terribas, la llibreria 22 fa enguany trenta anys amb una salut que altres ja voldrien. Aquesta tardor s’esperen forts moviments sísmics al sector.
Més aniversaris, la col•lecció Azimut d’editorial Cossetània, dedicada a rutes de muntanya de tota mena, arriba al número cent convertida en un nom de referència. Per celebrar-ho s’editarà un llibre d’aquests que acabarà essent de culte pels afeccionats a la bicicleta de muntanya: ‘La Volta a Catalunya en BTT’, de Josep Insa, qui va ser també autor del primer títol. L’editorial vallenca te també la única col•lecció de biografies de l’esport. El jugador de bàsquet Rudy Fernández marxa la setmana vinent a jugar a la NBA, però dilluns, just abans de marxar-ne presentarà el llibre ‘El viatge de Rudy’, una biografia escrita pels badalonins, com no, Ramon Aymerich i Ester Romeu.
Qui ha fugit de les sotragades tardorals és Antoni Dalmau. La seva monografia històrica ‘El cas Rull’ no ha caigut en l’oblit i n’hi han encarregat una altra. I ell s’ha tancat a pany i forrellat a treballar-hi.