20/2/14

FACTORIA SENSIBLE. Història de la música moderna

En Ramon i en Joan (Boris pels amics) volien ser músics. Fa 35 anys per ser músic calia anar al conservatori o buscar un car professor particular. Però els dos nois volien tocar jazz i rock, i al carrer Bruc no estaven per modernitats. Llegint Vibraciones es van assabentar que, a Barcelona, aviat obriria una escola de música moderna i jazz que es diria Taller de Músics. Una tarda van fer una excursió pel llavors misteriós Raval, es van informar i en van tornar entusiasmats: "quin ambient! hi fan classe en Dave Pybus, en Francesc Burrull i l'Eduard Altaba", deien eufòrics-
Aprenien amb els mètodes més moderns, i molts dels seus professors eren els músics que després escoltàvem a Zeleste o Magic. D'acord que el local era enrevessat i que els pares arrufaven el nas quan sentien a parlar d'aquella escola plena de peluts amb pintes poc homologables per a la generació de postguerra, lògicament. Però els meus amics em van sorprendre una tarda marcant-se un Birdland de Weather Report i jo, literalment, vaig flipar. Allò si que era senyal de que els temps estaven canviant.
Ara el Taller de Músics ha acomplert 35 anys, els temps han canviat, i no sempre per a bé. Els estudis tenen rang universitari i a les seves aules, si, si, les mateixes estretes habitacions del Raval, s'hi han format els millors artistes del país. Però vivim temps de frivolitats, i entre retallades i menyspreus, aquell projecte que va entusiasmar els meus amics ara tem pel futur. I per això han omplert el Palau de cançons i tots hem alçat fort la veu per defensar que la cultura i la música són fonaments de la llibertat.

Escolteu la secció de Catalunya Ràdio fent un click aquí: