8/9/11

Esperant (o des)

La Setmana del llibre en català, que s’inaugura demà, pot arribar a ser la rentré editorial que no tenim, però també podria no ser-ho si l’ajuntament de Barcelona no hagués avançat la seva ajuda econòmica als organitzadors. Els diners que l’Institut d’Indústries Culturals tenia destinats a la Setmana van haver de tornar urgentment cap a Economia per tapar algun forat. I com que els bancs no en volen saber res d’avals de la Generalitat, el tinent d’alcalde Jaume Ciurana ha hagut de sortir al rescat de la festa que enguany protagonitzarà la nova novel·la de Jaume Cabré ‘Jo confesso’ (Proa). Aquest gest municipal és una bona noticia per la Setmana, que sembla haver trobat per fi un interlocutor favorable a l’ajuntament. Tant de bo serveixi per consolidar-la d’una vegada. Esperem-ho.
Com també esperem el nou programa de llibres del 33. Es dirà ‘Via llibre’ (sic?), el dirigirà Jaume Clèries, creador del canal cultural de Canal +, el farà gent de la casa, tindrà d’assessor el periodista literari Ricard Ruiz i s’estrenarà el dia 27 de setembre. Serà un programa d’aquests moderns sense presentador i on prevaldrà la difusió i la informació a la crítica. La participació dels lectors i la diversificació de l’espai a través de les xarxes socials serà una característica essencial. O sigui que, per ara, s’han acabat les tertúlies llibresques a la tele. Però els i les fans d’Emili Manzano no han de patir, tornarà l’any vinent al canal amb un programa de filosofia.
També esperaven Andrea Camillieri molts lectors diumenge passat a ‘Negra y criminal’. Els llibreters van dir ‘escoltarem la veu de Camillieri’ i molts es van pensar que hi seria. Han sentit a parlar d’enregistraments fonogràfics?