4/1/10

URGÈNCIES AL PLE

Si ara que no hi ha tanta alarma per la grip A els serveis d’urgències hospitalàries han quedat col•lapsats, tot i que llavors hi van anar 71 mil persones i ara 63 mil, inexorablement alguna cosa no es fa del tot be des del Pla Integral d’Urgències de Catalunya. És veritat que aquests dies s’han ingressat 7200 persones contra les 6800 que ho van ser quan la passa de la grip A va fer furor, però si els ingressos hospitalaris col•lapsen les urgències, també vol dir que alguna cosa no s’ha fet bé.
Quina? O no hi ha hagut prou previsió respecte de la necessitat de llits, que hauria permès alleugerir el sistema d’ingressos, o no s’ha sabut trobar la forma de derivar els malalts menys greus, la majoria, a la sanitat primària o, simplement, a covar a casa. La selecció prèvia de malalts a urgències s’ha d’agilitar com sigui. És el primer filtre i és el que pot fer que la resta del sistema funcioni o naufragui en esternuts, mocs i miasmes.
Ara bé, si urgències es col•lapsen és perquè els ciutadans confien en la sanitat pública; cosa que a països més rics no passa.

Dit a El Món a RAC 1 el 05.01.10