15/10/09

EL PATRIMONI FA NOSA

La Marga Cruz, col•laboradora gràfica de El Mundo, ha fet una feina tant ingent al seu quart llibre, ‘El modernisme al Maresme’ que, a banda de compilar amb detall d’investigador l’extens patrimoni modernista d’aquesta comarca, ha deixat en evidència part de l’administració pública i d’altres institucions que haurien de comprometre’s al manteniment i difusió d’aquesta riquesa artística. El llibre, 386 pàgines, és un extraordinari i vital recorregut pel llegat modernista del Maresme en imatges. Els textos de Pep Andreu emmarquen històrica i culturalment el què i el perquè de tanta riquesa modernista.
El llibre, com sempre els passa als fotògrafs, s’ha pogut editar gràcies a les almoines (ho sento però amb la misèria que han donat no hi ha millor paraula per definir-ho) de la fundació Caixa Laietana, el Consell Comarcal, el consorci de Promoció turística de la comarca i només 22 dels 25 ajuntaments que tenen patrimoni modernista clar i declarat.
Si un vademècum artístic i cultural com aquest només val 3000 euros per una Caixa d’estalvis, i encara perquè el Consell donava aquesta quantitat i no volien que el seu logo anés per sota, si hi ha ajuntaments que només han aportat la misèria de 280 euros i n’hi ha tres (Tiana, Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt), a qui tan els dóna que algú faci un treball rigorós, amè i necessari sobre el patrimoni col•lectiu, que és la memòria i la raó d’existir d’un poble, és que hi ha autoritats locals i financeres del país que no mereixen ser-ho. Es veu que el patrimoni els fa nosa. Potser estava enmig d’una finca amb la que volien urbanitzar per especular-hi, i, ves per on, un tal Puig i Cadafalch els va aixafar la guitarra. Marga, no defalleixis,