4/1/08

HEM SOBREVISCUT AL NADAL

Potser seria un bon títol per a un bes-seller de temporada, però el cert és que despertar el dia 2 de gener i sentir-se viu sempre és una sensació molt agradable. Ser capaç de seguir respirant sota l’allau de felicitacions d’editors, agents, i autors, a quina més quica, és per sentir-se satisfet d’un mateix, encara que cap postal hagi anat acompanyada d’un Jabugo. D’entre la pila de nadales virtuals, en augment, o arribades per correu postal, en decadència per satisfacció del meu carter, n’hi ha dues a destacar; l’arbre de llibres sàviament apilats en una prestatgeria, arribada de la italiana FBE edizione, original, intel•ligent i poc pesant al correu-e, i la bella i elegant ‘plaquettte’ amb un fragment ‘d’Una pantera al soterrani’, d’Amos Oz, enviada per la llibreria Laie.
Un altre motiu d’alegria per haver superat les santes festes de Nadal és no haver agafat un atac de ràbia incontrolada enfront les llistes dels llibres millors i més recomanables del 2007, on solen haver-hi tants oblits com mencions a amics, coneguts i col•legues d’editorial o diari. Per no ferir susceptibilitats destacarem una llista estrangera que ens ha agradat, la del setmanari francès Les Inrockuptibles: 1) Un home, de Philip Roth, 2) Sobre la bellesa, de Zadie Smith, 3) Microficcions, de Régis Jauffred i 4) Dans le café de la jeneusse perdue, de Patrick Modiano.
I el tercer motiu de festa i xerinola pel final de les tradicionals celebracions familiars és poder recuperar la intimitat del nostre ordinador, connectar-nos a Internet i tafanejar pel bloc recent estrenat de Francisco González Ledesma, gonzalezledesma.blogspot.com, una mirada global des del barri, la màgia de la literatura.

Publicat al suplement Tendències de El Mundo de Catalunya