20/4/15

FACTORIA SENSIBLE. Adéu a Amèrica

"No hi ha somnis impossibles", diu un immens esgrafiat a la façana d'un edifici modernista de l'avinguda Rivadavia, a Buenos Aires, a dues passes del Congrés, al barri que un dia va ser símbol d'èxit, negocis i poder. Pot ser, però ho dubto, que encara avui no hi hagi somnis impossibles per a la nació argentina; però el que no em resigno a encaixar és que Catalunya abandonés els intensos, antics i prestigiosos vincles americans, i els substituís per uns incerts i sovint submisos lligams amb l'Europa del nord enllà, on diuen que la gent és culta, però a la qual els importem ben poc.
És cert que l'Amèrica on els catalans van fer negocis, la nostra cultura va ser admirada i els exiliats ben rebuts, va sotsobrar entre les aventures alliberadores i l'imperialisme nord-americà; però no és menys veritat que el llegat català a Amèrica és tan profund que a molts països ha arribat amb vida fins avui, i que no pocs àmbits socials i culturals d'aquella banda de l'Atlàntic es pregunten també per què Catalunya va abandonar Amèrica, (i el que hi ha quedat representa a multinacionals d'interessos poc filantròpics, hi afegeixo jo).
Havia de ser una decisió política deixar esllanguir els lligams americans i buscar-ne a l'Europa culta. Si hi penseu un instant veureu que respon a una estratègia clara d'uns anys d'autogovern.
Ara be, avui Europa només és un club d'estats i no en som socis, i una Amèrica renaixent, tant en el cultural com en el polític i social, gairebé ha passat pàgina de la petja catalana a la seva terra. I nosaltres pensant on són aquests somnis sempre possibles.