11/9/14

Coses que no entenc

Em pregunta un amic com és que 'Personal', la novel·la amb la que Lee Child ha guanyat el premi RBA de novel·la negra, el mateix dia sortia al web de Random House com una de les mes venudes, i fins i tot hi havia comentaris dels lectors. Li explico que ja va passar una situació similar quan van premiar Philip Kerr; hom va mostrar la seva perplexitat i, per evitar suspicaies, s'ha introduït una clàusula a les bases que diu que l'autor ha de garantir: "el caràcter inèdit, en llengua castellana, de l'obra". I tema resolt. Però tot i el matís, algú proper al premi confessa que pràcticament no es presenten obres que valguin la pena. Els bons deuen estar escamats.
Qui no s'hi ha presentat és l'Andreu Martín, suposo. Aquest estiu no ha escrit novel·la, s'ha empescat una obra de teatre "per no estar-me sense fer res", diu. I com que no pensa estrenar-la, per ara, n'ha fet un serial i l'ofereix en exclusiva cada dia als dilectes clients de la veterana 'La parida de l'Andreu'. 'Ens enterraràs a tots' que així es diu, te 25 capítols, i tal i com va de crítiques no descartem una segona temporada.
No deixeu de passejar per la Setmana del Llibre en Català. És la més gran llibreria en llengua catalana i també és la gran festa dels lectors i dels escriptors. Ara be, l'allau de novetats relacionades amb el 1714, amb el procés sobiranista i amb l'emprenyament divers dels catalans, és tan aclaparador que fatiga i fa perdre de vista altres llibres infinitament més interessants. Si encara es venguessin a cabassos rai, però els llibreters diuen el contrari. Les editorials fan coses ben rares, i si després no ho venen, de qui és la culpa? Volen dir que la solució és publicar més títols, com està passant?