23/5/13

Sobre els grans homes

El CoNCA ha demanat a la Generalitat que assumeixi la titularitat de La Vela, Centre de Residència i Creació de Circ de Vilanova i la Geltrú, que està tancat des del maig del 2011. L’orgue assessor que presideix en Carles Duarte considera que "la conjuntura de crisi en la qual estem immersos està incidint de forma greu en el món de la cultura i requereix el màxim compromís de col·laboració i generositat entre les institucions, els sectors i la societat". Bravo pel Consell; llàstima que no tingui diners ni per contractar un agent de premsa que enviï les notes que genera i que el Departament de Cultura tampoc no l’ajudi gaire en aquesta feina. Com diu el CoNCA, la Vela és un equipament estratègic, però el Consell també ho és, i el seu president és un mileurista mentre en Bru de Sala és un gran home dels que ‘mengen i beuen i s’omplen el ventrell. I l’altra gent sent parlar dels seus fets. I menja i beu també’, tal i om va escriure Bertolt Brecht i va traduir magistralment en Feliu Formosa. Volem dir que, abans que omplir fins la nàusea la panxa dels amics, cal no matar de fam ni els creadors ni els que hi pensen; que grans persones ho són tots.
Però la realitat és cruel i, a més, real. La creació cultural a Catalunya viu les hores més baixes des del franquisme, cosa que al secretari d’estat, en José Maria Lasalle, li importa tangencialment tot i que es faci el simpàtic amb els catalans, CoNCA inclòs. El més trist, però, no és que al govern espanyol li importi una merda la cultura catalana, el lamentable és que als intel·lectuals i creadors d’allà la cosa tampoc no els fa ni fred ni calor mani qui mani. No és que Wert decapiti Montesquieu, és que la División Azul és a la Moncloa.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Em quedo amb la última frase que he trobat genial "No és que Wert decapiti Montesquieu, és que la División Azul és a la Moncloa." ;P