9/5/13

Homenatges i raons

La mort d’Agustí Vehí ha deixat el gremi policíac tocat. Per tal d’honorar la seva memòria, l’editorial Al Revés, amb qui Vehí va publicar ‘Torn de nit’, obrint la col·lecció Crims.cat de novel·la negra en català, li està preparant un homenatge públic, que es farà a finals de setembre. En aquest acte es presentarà la novel·la que ell havia lliurat a l’editorial i es presentarà un nou premi literari sobre el gènere negre que portarà el seu nom i que impulsa el mateix segell.
I és que aquest és un any de centenaris a dojo. A més del d’Amat Piniella, què ja n’hem parlat, hi ha en marxa també l’any Joana Raspall, escriptora i bibliotecària que el proper juliol farà cent anys, un insòlit cas de centenari en vida, què li desitgem llarga. A més del premi Serra d’Or, la Setmana de la Poesia li dedica diversos actes. I a Mataró commemoren el centenari del poeta Josep Punsola, que dissabte farà cent anys que va néixer. A l’altre extrem biològic de na Raspall, en Punsola hauria estat una veu potent de la lírica catalana si no hagués mort als 36 anys. Amb els diners que s’embutxaca en Bru de Sala per l’Espriu es podrien haver fet bones commemoracions de tots aquests autors que, probablement, haurien servit per difondre la seva obra, que és el que hauria de ser. A la fi, però, aquests saraos s’acaben fent per al lluïment de l’oficialisme de mirada curta i horitzó bromós. Llàstima.
Els que no estan per oficialismes són els usuaris de les biblioteques. Els de la Bòbila, a l’Hospitalet, es queixen quan troben errades editorials, males traduccions, títols duplicats, canvis injustificats o, fins i tot, novel·les on ha desaparegut el nom de l’autor (sic!), com li ha passat Toni Hill. Això són raons.