Quan l’administració tenia diners eren les empreses tecnològiques les que compensaven els autors per les còpies privades. Era el cèlebre cànon que gravava el material tecnològic i que tanta polseguera va aixecar entre els suposats usuaris. A 2011 la quantitat pagada per aquest concepte va ser de 115 milions d’euros. Sense ni cinc, a finals d’aquell any l’estat va decidir fer-se càrrec, via pressupostos generals, d’aquesta compensació, fet que va ser celebrat pels suposats usuaris que tant van lluitar contra l’abusiu cànon i bla, bla, bla. Ara s’ha sabut que la quantitat que l’erari públic destinarà a compensar els creadors culturals durant el 2012 és d’uns ridículs 5 milions d’euros. Aquesta quantitat sortirà de les butxaques de tots els contribuents, també dels que no han fet anar Internet en la seva vida, per exemple. Curiosament ningú no ha protestat.
Aquesta miserable almoina amb que l’estat compensarà els creadors per la pirateria és un nou insult a la creació i el talent i una indicació més de què el govern, ideològicament, va contra la cultura.
CEDRO, l’entitat que gestiona els drets dels escriptors, ha denunciat l’estat espanyol a les autoritats europees per incomplir la norma que obliga a compensar degudament els creadors per la còpia privada de les seves obres. Però el més curiós del cas és que, un cop eliminat el cànon, cap aparell o suport tecnològic no ha baixat de preu. Valen exactament el mateix del que valien quan estaven gravats amb el cànon. On són ara els internautes exaltats de fa un temps? A quina butxaca són aquests diners que es cobren ara de més. A qui es vol afavorir realment amb el canvi d’una normativa que mata la creació a Espanya i legitima els pirates.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada