17/11/11

Descobrir Austràlia

Heu sentit a parlar mai del Pont Morell, la Barcelona Terrace o la peixateria Canals? Sabíeu que Melbourne va tenir un alcalde d’origen català? Això i tot el relacionat amb la petja que els catalans hem deixat allà, ho trobareu a l’expo on-line L’empremta catalana a Austràlia (www.catalanfootprintinaustralia.net), un projecte nascut de la iniciativa de la jove investigadora Lluïsa Vilalta.
Tot va començar amb una beca de la Universitat Nacional Australiana per fer una recerca sobre el vaixell Montserrat, que va arribar a Australia el 1959 ple d'immigrants espanyols. I si bé a la costa est no va trobar gran cosa, a Melbourne va conèixer Josefina Canals, una catalana nascuda a Australia fa 87 anys; ‘la més catalana dels australians, la mes australiana dels catalans’, com diu la Lluïsa. Amb l’ajuda del Casal Català va obtenir una ajuda del Victoria Multicultural Commission. La resta va ser feina de trucar a totes les portes durant un any i mig buscant la petja dels catalans a Austràlia. Gràcies a les aportacions de la comunitat catalana a Austràlia i al treball voluntari dels professionals de Myrïades Associacio Cultural, els resultats de la recerca de la Lluïsa estan a internet bo i esperant que algun dia arribi una ajuda que permeti tancar el projecte en forma d’exposició a Barcelona i a Melbourne. O sigui: es busca patrocinador.
La Lluïsa Vilalta és un exemple contemporani de la petja catalana pel món. Londres, Estats Units i Austràlia saben del seu pas. No ha descobert el jove continent, però ha fet una aportació a la seva història. Un cas més d’un dels fills excel·lents d’aquestes generacions que, essent les millor formades de la nostra història, han d’emigrar. La història circular.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, el meu tio -avi Julio Georges Galles va emigrar a Australia en els anys 20, allà es va casar i tenir fills, en Kevin i nets, la Janice, però des de els anys 60 no vam saber res d'ells.
Em podries donar alguna pista de amb qui contactar, e-mails o adresses.
gràcies per endevant
Xavier Fernandez

Rafael Vallbona ha dit...

Malauradament no tinc més informació de que la hi ha a l'article. Amb la Lluïsa Vilalta he perdut el contacte (fa anys ja de l'article), però ella pot ser la persona clau per a obtenir la informació que buqueu.
Intenteu-ho a través del web que facilito al text.
Sort

Unknown ha dit...

Gràcies per la informació, vaig rebre un e-mail de la Lluisa, que ara està als EEUU. Per sort el registre civil de Victoria està digitalitzat i pagant el preu corresponent he trobat molta informació, nom complet del meu tio avi (Pedro Georges)i la seva dona (Vera Lilian Coe) i dels seus fills, el Kevin, el Julio i la Janice.
Que vagi bé

Rafael Vallbona ha dit...

Celebro que hagis pogut contactar amb la Lluïsa i accedir a la info que volies.
Salut imolta sort