8/7/08

SERRALLONGA, ENDESA, REE I NOSALTRES

Als bandolers del segle XVII després d’executats a la forca, els penjaven a les muralles de la ciutat per públic escarment. Així, les autoritats certificaven el caràcter exemplar de la justícia, a la vegada que dissimulaven la seva impotència per aturar el bandolerisme que va donar noms il•lustres pel país com en Serrallonga.
Avui, això de penjar els sentenciats està mal vist, i en el seu lloc, les autoritats investiguen, expedienten i posen multes que, com en el cas de l’apagada ocasionada per Endesa i REE l’estiu passat, són exemplars en la seva quantia però tant pintoresques com l’exposició pública a les muralles.
I és que en el fons no hi ha tanta diferència entre una multa i la salvatjada barroca; es tracta de ser exemplar en el veredicte, de demostrar que s’exerceix el poder suara atorgat i, sobretot, d’amagar la impotència enfront les companyies de serveis.
Que vostès potser no, però jo encara recordo la cara de babaus dels nostres dignes parlamentaris quan l’ex president d’Endesa, Manuel Pizarro, se’ls va rifar al Parlament.

Dit a El Món a RAC 1 el 09.07.08