16/5/08

LIBRES I LLIBROTS

Deia una cançó ‘Llibres, llibretes i llibrots,llibres per a tots’. De llibres avui n’hi ha per donar i per vendre. I si no, a l’aguait: la comissió de seguiment de la biblioteca central urbana de Barcelona, eufemisme carrincló de biblioteca provincial, diu que el mausoleu es podrà començar a construir l’any 2010. Per dir que la biblioteca arribarà més tard que l’AVE cal tanta comissió, o és que així es cobreixen les vergonyes els uns amb els altres per l’injustificable retard d’un equipament que és un deute històric?
Mentre, sense comissions ni orgues, a set estacions del metro (Zona Universitària, Maria Cristina, Diagonal, Passeig de Gràcia, Catalunya, Universitat i Espanya), hi ha prestatgeries on podem deixar el llibre ja llegit i agafar-ne un altre, sense passar-se i intentant ser equànimes, és clar. Gairebé a la vegada, els d’Elephanta, que és un temple rupestre de la Índia i un bar de copes de Gràcia, obren portes amb una mostra de fotografies de Roger LLebrés del llibre La gran travessia del Pre Pirineo i una proposta, portar un llibre per posar en marxa un bookcrossing, lloable activitat en un establiment així.
I mentre els de CEDRO reparteixen la beneïda paga de drets repogràfics entre els autors, Bromera anuncia que John Banville li ha agafat gust a les novel•les policíaques i torna amb el seu alter ego Benjamin Black, que tant bé li va funcionar a la editora valenciana amb El secret de Christine Falls. El foresnse Quirke te ara un cas damunt la morgue que es diu L’altre nom de Laura , i que esperen que el consolidi com un gran nom del gènere negre d’ara. Que resolgui el cas de la biblioteca provincial i el farem, no novel•lista negre, patró !

Publicat al Suplement Tendències de El Mundo de Catalunya