11/7/13

FACTORIA SENSIBLE: Enmig del desert

Ara que van maldades s’ha vist que la idea de fer de la cultura un motor econòmic ha estat un fracàs. Quan corria el diner, el públic i el privat, força coses funcionaven, els professionals tenien feina i molts creadors venien. Amb l’excusa d’augmentar el consum cultural es rebaixava fins el no res el rigor creatiu, però això importava poc perquè l’artista vivia be i el públic se sentia afalagat amb aquelles glopades esbravades de coneixement. Les organitzacions empresarials van fitxar assessors culturals i es van crear cercles culturals nats dels econòmics.
Avui, la conversió de la cultura en mercat en detriment del pensament crític i l’exigència, ha abocat la cultura catalana a una decadència que ja no poden justificar ni els caps pensants, entre d’altres coses perquè els han substituït per mediocres difusors de tendències fútils o per personatges de la comèdia televisiva. El gir ideològic que ha comportat la substitució gradual del debat i el pensament complex per la superficialitat implícita i banal amb l’únic argument de vendre es topa ara amb la crua realitat de que no hi ha ni cinc per comprar.
Però enlloc de promoure la vertebració d’un nou discurs sobre quin ha de ser el calat profund de la cultura catalana per sortir d’aquest marasme, s’està generant una fugida endavant cap a enlloc amb apostes incertes i buides com centres “d’acollida, explicació i posada en relleu de la realitat creativa catalana” (sic?) o una aposta desmesurada i sense base pel món digital sense bastir abans l’univers analògic.
I així som enmig del desert.

Escolteu la secció de Catalunya Ràdio fent un click aquí:
http://www.catradio.cat/audio/742366/Rafael-Vallbona-escriptor-i-periodista