18/7/13

Arts i lletres

Ara que tots tenim el cap a les vacances, permeteu-me que us faci dues propostes artístico-literàries amb regust a estiu. La primera és l’exposició antològica que la sala municipal El Roser, a Ciutadella de Menorca, dedica a la pintura del seu escriptor Pau Faner. Un dels introductors del realisme màgic a la literatura catalana, Faner porta a la pintura el món deforme que imagina a les seves novel·les. La terra, el món i l’erotisme són espais mentals on el ciutadellenc mou personatges, creativitat, lletres i pinzells. Si estiuegeu a Menorca no teniu excusa.
La segona són les ceràmiques inspirades en el ‘Llibre de Sinera’ d’Espriu que ha instal·lat al cementiri d’Arenys de Mar l’artista, Maria Àngels Domingo, més coneguda com Madola. Quaranta peces, tantes com poemes te el llibre, dialoguen en mig d’un espai públic, com agrada a l’artista, entre l’aspror nua del vers i la llibertat rotunda de la ceràmica. Així, ‘Donar forma a la paraula’, com es titula el treball esdevé una lectura en clau contemporània de l’obra d’Espriu. Arenys de Mar és a quatre passes de tot arreu, i si sou de platja i de dinaró de peix, l’estiu és una excusa perfecta per anar-hi.
Els que no estaran per platges ni vacances aquest estiu seran els impulsors de la llibreria ‘La Impossible’, Olga Federico, Tono Cristòfol i Mireia Perelló, ex-Proa i llibreters en cos i anima. Amb aquest nom tant revolucionàriament seixantavuitista (bravo!), van arrencar el dia 10 al carrer de Provença 232 de Barcelona prometent, sobretot, una especial cura i dedicació als llibres en català. Qui diu que el llibre és mort: hi ha passa de noves llibreries i joves editorials arreu de Catalunya. Siguem realistes, fem possible l’impossible.