17/1/13

Mals temps, bones idees

Si a la xarxa, món virtual, es mou el que no es pot moure al món real per falta de diners i idees; quin món és el veritable: el que crea i innova o el que es llepa les ferides incapaç de moure el cul? El dilema que Jean Baudrillard va plantejar als setanta (sic!) entre cultura i simulacre, s’està resolent en favor del virtual, tot i què sigui considerat per als intel·lectuals com a simple suport de la industria de l’entreteniment. La cultura se’n sortirà en la mesura que tingui capacitat per a crear un nou paradigma fonamentat en la interacció entre el real i el digital. El model ha de ser incloent.
La iniciativa de la biblioteca Martí Rosselló de Premià de Mar n’és un exemple. La falta de pressupost no els fa creuar els braços, ans al contrari. Ha endegat una col·lecció de llibres digitals d’autors locals de descàrrega gratuïta al web (www.bibliotecapremiademar.org). Ja podeu baixar-vos ‘Els innocents’, d’Octavi Egea. I ben aviat en sortirà el segon: ‘Pirates del fonema’, recull de textos de l’històric col·lectiu literari La Font del Cargol, que va encapçalar l’escriptor Valerià Pujol als anys 80. Els textos havien estat publicats als fulls literaris del mateix nom. Ara es complementaran amb articles d’alguns dels autors del moviment.
L’altra iniciativa és ‘Tiana negra’, un festival de novel·la catalana d’aquest gènere que es farà el 25 i 26 d’aquest mes en aquesta població. Ja fa temps que el gènere policíac es mou molt a la xarxa: blocs i pàgines amb gran activitat estan establint sinergies potents, com la biblioteca la Bòbila de l‘Hospitalet, Crims.cat i l’editorial Al revés, Martorell negre i, ara, aquest nou festival dirigit per Sebastià Benassar, i què s’impulsa a la xarxa.