1/1/09

MAL ANY NOU ?

L’any 2008 ha acabat amb un descens notable en la tramesa de felicitacions de Nadal d’editors, cosa que s’agraeix, i en la caiguda fins a cota zero d’obsequis tipus paneres i pernils, fet imperdonable. La crisi s’ha instal•lat als magres rebosts dels crítics culturals, mala negada. D’entre les poques nadales rebudes destaquem pel disseny la de Bromera, que ha fet un acròstic amb tot de títols del seu catàleg, i l’ha acompanyada com sempre de calendari i agenda.
Llegeixo en un bloc de confiança que ‘malauradament el projecte Tots els llibres.com se n'ha anat en orris, malgrat que el seu web continua a la xarxa, però sense actualitzar’. Més crisi. CEDRO anuncia una reducció del 32% en la recaptació degut a la nova regulació per la compensació per còpia privada. Dels 38’2 milions d’euros que l’entitat va repartir l’any 2008 entre els seus associats, enguany es passarà a 25’9. Això suposarà una dràstica reducció en el repartiment d’uns diners que fan que, cada primavera, sigui com un Nadal tardà a casa de molts escriptors. O sigui que enguany pernil ni per rebaixes.
El titular de l’eminent bloc ‘El llibreter’ parla amb nostàlgia dels carrers de París arran de la lectura de la molt notable ‘El café de la juventud perdida’ de Patrock Modiano: ‘un París que albergava llibreries i cafès on ara s’han instal•lat botigues de roba’. Deu ser que, malgrat la crisi, dóna més la roba que els llibres. Ja se sap que a París es llegeix força,però també hi fa més fred. El mercat i la climatologia són inflexibles. ‘Sense crisi no hi ha reptes, sense reptes la vida és una rutina, una lenta agonia’ deia Albert Einstein. Enfonsem-nos del tot i tornem a néixer, si en sabem.