15/1/09

L’EVOLUCIÓ DE LES ESPÈCIES

Tot i les dosis de bona voluntat que han demostrat la majoria d’agents del món editorial català per recuperar la cordialitat en les relacions entre les entitats que els representen, la realitat és que el Gremi d’Editors de Catalunya està més allunyat que mai de la resta d’actors de la vida editorial del país. La dura actitud que va mantenir durant la famosa Fira de Frankfurt el seu president, Antoni Comas, lluny de reconduir-se amb el pas del temps o amb reunions com la que es va fer fa uns mesos amb la junta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, i amb la presència de José Mannuel Lara, s’ha enquistat fins desembocar en una mena de carreró sense sortida que aboca el Gremi, com a institució, a una situació molt incòmode que és reconeguda per diversos editors membres a títol individual i bo i demanant no ser citats.
La situació ha arribat a límits tan absolutament insostenibles, que fins i tot el Departament de Cultura de la Generalitat ha trencat relacions de manera oficiosa amb el Gremi. Al Palau Marc hi ha qui proposa ‘pontejar’ l’entitat i crear una taula permanent entre editors, a títol individual, i administració, per tal de poder tractar alguns dels temes que afecten el sector i que ara estan encallats per culpa de la situació. Prudent com és, el conseller no ha pres per ara cap decisió al respecte, però el temps passa i hi ha temes que no poden esperar al relleu, que tothom dona per fet, de Comas al capdavant del Gremi.
Per sort hi ha editors que demostren que el sector segueix evolucionant malgrat tot. Edicions 62 publicarà l’Origen de les espècies, el tractat de Darwin que enguany acompleix 150 anys i que ara no es pot trobar en català.