1/6/07

MÉS DE 7000 MISERICÒRDIES

Ull amb el títol, no és el nom d’un grup de pop que actuï al Primavera Sound, és la quantitat d’exemplars de la primera edició, que ja s’ha exhaurit, del darrer llibre de poemes de Joan Margarit, ‘Casa de Misericòrdia’ (Proa). Malgrat que a algun crític circumspecte no li va agradar gaire, la segona ja s’està distribuint. Diu una llegenda urbana que a algun dels nous dirigents del Grup 62 se li va fer un nus a la gola quan li van dir quina era la tirada del llibre. Mentre les editorials busquen amb afany un best seller pseudo històric, màgic, fantàstic o basat en llegendes de l’època del rei Pepet, amb els versos que sembla que faci com qui calcula estructures, el poeta i arquitecte captiva llibre a llibre a més lectors, inclosos joves i recent arribats al complex territori de la poesia.
Potser és que els best sellers no es busquen, si no que es troben, que no és ven bé el mateix. Per si de cas, però, a Proa tenen un relat amb una flaire a ‘Pilars de la terra’ que, creuen, pot ser un èxit de vendes fora mida. No són els únics que van a la percaça d’un súper vendes que segueixi la moda actual. No hi ha editor que no pregunti fins i tot a la veïna si sap d’algú, sàpiga escriure o no això tant hi fa, que estigui treballant en un relat ambientat a la Catalunya del segle XII o a la Turingia del XIV. És el que toca ara.
I mentre uns busquen llibres, d’altres pensen com posar-se’ls a la butxaca. Ja veureu la de sorpreses que us podeu trobar si butxaquegeu a partir del dia 7 de juny.

Publicat al suplement Tendències de El Mundo de Catalunya