19/9/15

Hi vam passar tants bons dissabtes

Visita de comiat a Negra i criminal. No tanca fins el pròxim dia 3, però vull evitar l'atac col·lectiu de nostàlgia i la falsa companyonia habitual dels arribistes del darrer minut que aniran a donar copets a l'espatlla del Paco i la Montse. Hi he anat en bici, com tantes vegades, he entrat per la porta del darrera per 'aparcar' la Brompton, m'he perdut entre la gentada, he buscat un got de vi a la cuina, he remenat entre lleixes i expositors, he comprat alguns llibres més per la cosa sentimental i fetitxista, i pel gust pels llibres vells, que per llegir-los, i he quedat amb en Camarasa que aviat ens veurem (amb un got de rom, sisplau) per preparar el BCNegra 2016 que es farà a primers de Febrer. I així, avui, dissabte 19 de setembre de 2015, s'ha acabat Negra i Criminal.
No calen més obituaris, no cal cap exercici de nostàlgia sobrevinguda. He passat bons dissabtes allà. Hi ha presentat llibres, he firmat al costat de mites del gènere com Donna Leon, he descoberts autors i títols, he fet col·legues i he confirmat que la meva antiga passió pel gènere negre, que em va inocular l'enyorat Jaume Perich, és una malaltia que afecta a molta gent. I també he entès que la novel·la negra és una fórmula extraordinària per interpel·lar als lectors sobre la nostra cruel societat actual; que no hi ha forma millor per narrar el nostre temps que les claus criminals d'aquest gènere, per què vivim en una societat governada pel crim organitzat. De tota mena.
És el mateix que ha acabat amb la llibreria. Ens sabem perdedors, que hi farem. El dia 4 d'octubre la vida seguirà, si no han acabat amb ella abans i estem tots morts.