27/9/15

Ciutat de llibres

Barcelona malda per ser nomenada ciutat de la literatura per la UNESCO. Amb un índex de lectura 2'5 punts per sota de la mitjana europea, si jo fos del jurat diria que la ciutat necessita millorar. Devem estar en el camí, per què entre el 2010 i el 2013 l'índex lector ha pujat 3'6 punts; però no si no arribem ni a la mitjana lectora, no poden aspiar a ser considerats literaris.
Barcelona és una ciutat de literatura, no em posaré ara a fer la llista; també és una ciutat editorial (id.), i de biblioteques; però fem curts en l'essencial. És aquí on calen esforços institucionals més que no pas en candidatures que promouen nomenaments per al lluïment polític de l'administració de torn. On es trobaran els lectors de gènere negre ara que tanca Negra i Criminal, em pregunta la fotògrafa Ana Portnoy? Vaig anar dissabte a acomiadar-la per evitar els atacs massius de nostàlgia sobrevinguda i la falsa companyonia habitual dels arribistes del darrer minut. Però dissabte hi havia gent que havia descobert la llibreria en saber que tancava.
La setmana del llibre en català ha venut un 26% més que l'any passat i, per fi, s'internacionalitza. Els companys de Catorze guanyen merescudament el premi Lletra a la millor iniciativa digital de literatura catalana. Enrique Vila-Matas, el millor escriptor contemporani de Catalunya, rep el premi de la FIL, i la Fira del llibre d'Ocasió vessava diumenge de badocs que es deixaven temptar pels llibres, com la pàmfila que frisava per comprar un Estimada Marta, amb la magnífica portada d'en Viladecans, només per què se'n deia (sic). És cert que tot compta, i aquesta tardor de llibres al carrer la ciutat fa goig, però encara no sumem prou per presumir de literaris.