19/1/15

La següent generació

La retirada de primera línia de Guillem Terribas, fundador de la Llibreria 22 de Girona, i la que va fent Josep Cots de Documenta, dues de les més carismàtiques del país, confirmen la transició de la generació de progres que van impulsar llibreries als 70 com a projecte de recuperació cultural i activista, a la de noves fornades de llibreters que, sense deixar l'acció, fan projectes d'un gran nivell de professionalitat, amb una concepció cultural moderna i sabent posicionar-se enfront el actuals reptes del llibre i el nou model de negoci.
Jordi Gispert agafa el timó de la 22 i Eric del Arco de la nova Documenta de Pau Claris. A prop d'ell, la Montse Porta va acceptar posar-se al davant de la Jaimes, la llibreria fundada per l'avi, i projectar-la com a referent de la cultura francesa a Barcelona amb nou públic, nova oferta (hi ha una exposició de dibuixos de Sempé que no us hauríeu de perdre) i nova seu al carrer València. Quan deia que tancaria, la Viladrich de Tortosa va canviar de mans i ha crescut en un nou i més ampli local. L'Oblit Baseiria, filla de llibretera, ha acomplert deu anys amb Casa Anita, un projecte de llibreria infantil i d'il·lustració que es un far del sector. En Xavier i la Maria fan de NoLlegiu un model d'activisme cultural divers i de volada, l'Abel Cutillas ha sorprès mig món amb el vídeo viral de l'atracament a la Calders i, des de Pequod, en Pere Fernández fa de Gràcia el barri de les llibreries.
Mentre el comerç sotsobra per la crisi, la legislació adversa i els hàbits de consum canviants, el de les llibreries és el sector més professionalitzat i que millor està encarant els nous paradigmes. El relleu generacional, que no passa a d'altres àmbits culturals, és clau.